Loading...

Atso Ekim Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkan Yardımcısı Güray Parlak, 8-12 Ekim tarihlerinde Almanya'nın Köln şehrinde düzenlenen Anuga 2011 Uluslararası Gıda Fuarı'na katılan yönetim kurulu üyelerinin oradaki harcamalarının tartışmalara neden olması üzerine, "Bunlara gitmeye devam edeceğiz.
25 Ekim 2011 Salı 15:18:08
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkan Yardımcısı Güray Parlak, 8-12 Ekim tarihlerinde Almanya'nın Köln şehrinde düzenlenen Anuga 2011 Uluslararası Gıda Fuarı'na katılan yönetim kurulu üyelerinin oradaki harcamalarının tartışmalara neden olması üzerine, "Bunlara gitmeye devam edeceğiz. Keşke meclisimizle birlikte gidebilsek buralara. Yönetim kurulumuz tüm harcamalara son derece hassasiyet gösteriyor" diye konuştu.
 
ATSO Ekim ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Ali Rıza Akıncı başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantı öncesinde Hakkari'deki terör saldırısında şehit olan 24 asker ve Van'da meydana gelen depremde hayatını kaybeden vatandaşlar için saygı duruşunda bulunuldu. Gündem maddelerinin okunup, oylanmasının ardından Ekim ayı faaliyet özeti hazırlanan sunumla aktarıldı.
 
ATSO Başkan Yardımcısı Güray Parlak, son günlerde ülke olarak yaşanan zor günler nedeniyle ekonomik meseleleri kenara bıraktıklarını söyledi. Parlak, kendilerini üzenin şehit cenazeleri olmadığını kaydederek, "Bizi üzen bu kiralık katillerin halen medyada veya bir siyasi çevrede siyasi bir dava peşindeymiş gibi gösterilmesidir" diye konuştu.
 
Sınır karakolu sistemini de eleştiren Parlak, sınır karakollarının açık hedef halinde olduğunu bu nedenle terörle mücadelenin mobil timlerle sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. Parlak, terörle mücadelenin partiler üstü olduğunu anlatarak, tüm siyasi partilerin ortak bir grup kurarak alınacak askeri ve siyasi önlemleri birlikte kararlaştırmalarını istediklerini bildirdi.
 
Güray Parlak, Van'da yaşanan 7,2 büyüklüğündeki depremle bir kez daha sarsıldıklarını dile getirerek, depremin, Türkiye'nin depremlere hazır olmadığını bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade etti.
 
Parlak, "Türkiye'nin her yerinden acı haberi alır almaz bölgeye koşan yardım ekiplerimiz, doktorlarımız, uzmanlarımız, başlatılan yardım seferberlikleri ülkemizin doğusuyla, batısıyla bir bütün olduğumuzu, kardeş olduğumuzu ve bizi ayırmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini dosta düşmana göstermiştir" dedi.
 
Vergi artışlarına da değinen Parlak, şöyle konuştu:

"Önce Ötv artışları yapılmış, sonra orta vadeli plan ve 2012 bütçesi açıklanmıştır. Son olarak da Merkez Bankası dövize müdahale etmiş ve faizleri yükseltmiştir. Artık Türkiye'de verginin Kdv ve Ötv'den toplanması yerine vergi reformu yapılması, kayıt dışının azaltılması gereklidir."
 
Son işsizlik rakamlarına göre sanayi sektöründe sadece 200 bin kişilik istihdam yaratıldığını gördüklerini, işsizliği tarım, ticaret ve turizmin düşürdüğünü kaydeden Parlak, bunun da sanayi sektöründe hala ciddi bir sorun olduğunu gösterdiğini savundu.
 
Parlak, Almanya'da düzenlenen dünyanın en büyük gıda fuarında Türkiye'den milli katılımı İstanbul Ticaret Odası'nın gerçekleştirdiğini, bir sonraki Anuga Fuarı'na milli katılımı Türkiye adına kendilerinin yapmak istediklerini kaydetti. Parlak, ihracatı artırmak için yurt dışı fuarlara firmaların katılımı için daha aktif olmaları gerektiğini bildirdi..
 
-Gezi masrafları tartışmaya neden oldu-

Konuşmaların ardından Ekim ayı mizanı ve Hesapları İnceleme Komisyonu tarafından hazırlanan raporlar ele alındı. Görüşmelerde, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Ahmet Öztürk'ün, komisyon olarak Anuga 2011 Köln Uluslararası Gıda Fuarı'na tam katılım gösteren yönetim kurulu üyelerinin bu seyahate ilişkin harcamalarında meclisten görüş alınmasına karar verildiğini bildirmesi tartışmalara neden oldu.
 
Öztürk'ün komisyon raporunu açıklamasının ardından yönetim kurulu adına söz alan Güray Parlak, Türkiye'nin 2023 vizyonunu ortaya koyduğunu ve bu vizyon çerçevesinde yurt dışına açılımlar gerçekleştirmek gerektiğine dikkati çekti.
 
Parlak, şöyle konuştu:

"Keşke bunlara daha fazla katılabilsek, gidebilsek. Ülkenin buna daha çok ihtiyacı var. Ne yaptık? Yanlış bir şey mi yaptık? Dünyanın en önemli gıda fuarı. Sadece gıda fuarı diye düşünmeyin olayı. Fuarlar bir ışıktır. Oradan bir şey kaparsınız ülkemize döviz kazandırırsınız. Bunlara gitmeye devam edeceğiz. Keşke meclisimizle birlikte gidebilsek buralara. Yönetim kurulumuz tüm harcamalara son derece hassasiyet gösteriyor. Ama bazı şeyleri anlamakta güçlük çekiyorum."
 
Meclis üyelerinin de söz alarak konuyu tartışmaya açması üzerine tekrar söz alan Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Ahmet Öztürk, "Biz noter miyiz? Sizin bütün harcamalarınızı onaylamak zorunda mıyız?" dedi.
 
Öztürk, komisyon olarak rahatsız oldukları harcamaları meclisin bilgi, tetkik ve onayına sunduklarını ifade ederek, bu giderlerin açıklanmasını istediklerini kaydetti.
 
Ahmet Öztürk, konunun meclise getirilmesine yanlış anlamlar yüklenmemesini, kendilerinin bu harcamaları bütçe talimatı ya da yasal mevzuata aykırı olduğu için meclise getirmediklerini belirterek, "Amacımız 'Niye fuara katılıyorsunuz?' değildir. Üyelerden toplanan aidatların odamız menfaatine harcanmasıdır. Bu tür seyahatlerin iyi bir şekilde programının yapılması, etkinliğe sektör temsilcilerinin davet edilmesi, en önemlisi odamızın paralarının en sağlıklı ve yararlı bir biçimde harcanması temennimizdir" dedi.
 
Öztürk, ihtisas fuarlarına toplu katılım yerine ilgili yönetim kurulu üyelerinin ve meclis üyelerinin, odayı temsilen de yönetim kurulu başkanı ve başkan yardımcısının katılmasının son derece uygun olacağını bildirerek, özellikle Almanya gibi fiyatların yüksek olduğu bir ülkeye günlük yaklaşık bin lira otel ücreti ödeyerek katılmak yerine, daha önce planlı çalışma yapılarak katılmanın daha uygun olacağını dile getirdi.
 
Daha sonra yapılan oylamada, Ekim ayı mizanı ve Hesapları İnceleme Komisyonu raporu, oybirliğiyle kabul edildi.
 

- Antalya

(Anadolu Ajansı) 

Ekleyen: Cengiz - Toplam Gösterim: 1923